sobota 26. dubna 2014

Gaspacho cho cho

Včera jsem dostala obrovskou chuť na tuhle studenou rajčatovou polévku a v dnešním skoro letním dni mě krásně osvěžila. To nejlepší gaspacho ale připravují v jednom malém  stánku uprostřed promenády městečka Palma del Rio v Andalusii. Nikdy bych ho neobjevila nebýt mé švagrové Lenky. 
Přikládám recept na jednoduché, krásně červené a výborné gaspacho.

Ingredience:

400 g rajčat (to španělské sluníčko do nich nedostanete, ale i tak to bude dobrota)
1/2 salátová okurka (oloupaná)
1/2 kapie (díky ní bude mít polívka krásnou oranžovo-červenou barvu)
1 zelená paprika
1 rohlík/houska
1/2 stroužku česneku
50 ml kvalitního olivového oleje
sůl, pepř, bazalka, vinný ocet

Postup:

Rajčata na špičce nakrojíme do kříže a necháme chvíli ve vařící vodě, pak oloupeme (někdy mi to jde asi stejně dobře jako s rebarborou). Rajčata, ostatní zeleninu a pečivo nakrájíme. Chvilku to všechno necháme spolu spřátelit (klidně i přes noc v lednici).Všechny ingredience vložíme do mixéru a vyšleháme v hladkou polévku. Osolíme a dochutíme. Necháme dobře vychladit. V Palmě tuhle dobrotu podávali s vařeným vajíčkem (teď po Velikonocích třeba ještě nějaké máte).



A co vy a studené polévky, jaký máte recept?





1 komentář:

  1. Polévka vypadá skvěle. Musím ji v nějakém parném dni zkusit. :)

    OdpovědětVymazat