pondělí 10. listopadu 2014

Buchta s colou

Tomuto moučníku by se klidně místo buchta mohlo říkat bomba. Je bombasticky dobrý, poměrně dost kalorický, ale to mu pro jeho báječnou vláčnost a chuť klidně odpustíte. Buchta je typická svojí čokoládovou chutí.

Ingredience:

1 hrnek Coca coly
1/2 hrnku kefíru
1 kostka tuku na pečení
1  hrnek cukru (ale klidně i méně)
2 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu (nebo sáček vanilkového cukru)
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1/4 hrnku kakaa
1 lžička jedlé sody (nebo 1 sáček prášku do pečiva)
100g marshmallow bonbonů 
Poleva:
1/2 hrnku másla
1/3 hrnku Coly
3 lžíce kakaa
300g moučkového cukru
1 lžíce vanilkového extraktu

Kokos na posypání

Postup:

Troubu si předehřejeme na 180°C. Colu si smícháme s kefírem a dáme chvilku stranou. Změklé máslo šleháme s cukrem do pěny asi 7 min. Poté postupně přidáváme vejce a vanilkový extrakt. V jiné nádobě si smícháme všechny sypké ingredience a to obě mouky, kakao a sodu nebo prášek do pečiva. Část této směsi přidáme do máslové hmoty a chvilku šleháme, poté přilijeme třetinu coly s kefírem a znovu mícháme, střídavě přidáváme sypkou a tekutou složku dokud vše nespojíme. Těsto nalijeme do předem vymazaného plechu nebo můžeme použít pečící papír. Rovnoměrně poklademe na menší kousky nakrájenými marshmellouny a pečeme 40 min. Během pečení si připravíme polevu, kterou na koláč nalijeme hned jak jej vyjmeme z trouby. Máslo si rozpustíme v kastrůlku a přilijeme do něj Colu smíchanou s kakaem, nakonec přidáme cukr a vše dobře promícháme. Hotový koláč přelijeme polevou a ozdobíme kokosem.



Jestli se vám tento recept líbil, dejte prosím "like", abyste mohli dostávat pravidelně informace o nových receptech. A odebírejte Jídlujeme i na youtube zde.

Pozn. :První co vám musím říct je, že nečekejte, že koláč bude chutnat po cole. Jeho chuť je ale úžasně čokoládová, sladká, krémová a jemná. Díky kefíru je i krásně vláčný, čemuž pomáhá i poleva, která se z větší části vsákne do buchty.


Žádné komentáře:

Okomentovat