pondělí 13. října 2014

Poklady šípkové Řůženky

Už minulý týden jsem psala o tom, jak si můžete něco málo ze zahrádky uchovat i na zimu. Dneska to bude i pro ty, kteří zahrádku nemají. Můžete to spojit s krásným výletem do přírody a posbírat něco málo z pokladů šípkové Růženky. 

Ingredience:

2kg šípků
2kg cukru
1 l jablečného moštu

Postup:

Ze šípků si můžeme připravit šípkový džem a sirup. Na džem si připravíme šípky tak, že odkrojíme bubáčka a šťopku, rozkrojíme a koncem lžičky vyškrábneme semínka. Takto zpracujeme 1kg šípků. Předtím než je dáme vařit, šípky pořádně propláchneme, dokud se na hladině nepřestanou objevovat chloupky. Potom přilijeme hrnek vody a vaříme do změknutí. Když jsou šípky měkké, můžeme je buď rozmixovat tyčovým mixérem nebo propasírovat přes cedník. Šípky smícháme s kilo cukrem a ještě chvilku povaříme. Naplníme skleničky a zavaříme v troubě. Pro přípravu sirupu můžeme použít jiný postup. Kilo omytých šípků rozsekáme v mixéru, zalijeme litrem jablečného moštu a necháme přes noc v lednici vylouhovat. Druhý den lehce povaříme a dvakrát propasírujeme přes cedník a nakonec ještě přes plátýnko. Pokud by byla šťáva příliš hustá, klidně přidejte vodu a půjde to lépe. Vzniklou šťávu smícháme s kilo cukrem, povaříme a plníme do sklenic. Tento sirup chutná skvěle v černém čaji.

Jestli se vám tento recept líbil, dejte prosím "like", abyste mohli dostávat pravidelně informace o nových receptech. Jídlujeme můžete odebírat i na youtube zde.

Pozn.: Připravte se na to, že půlit a vydlabávat šípky je aktivita na dlouhé večery, zabere to spousty času :) Můžete ale i pro džem zkusit stejný postup jako u sirupu. 



Žádné komentáře:

Okomentovat