úterý 3. června 2014

Bezový sirup

bez
Nedělní čas strávený s rodinou tam u nás na severu, znamená, že jsem si přivezla zase spousty dobrot z kterých teď pár dnů budu vařit. Dnešní recept jsem chtěla vyzkoušet už dávno, protože když jsem byla malá, často jsme chodili s maminkou na různé bylinky, a tak mám k těmto věcem blízko. Sestra Alunka dělá báječný bezový nápoj, po kterém se vždycky jen zapráší.  Je to prostě dobrota z které, jak v dalších dnech uvidíte, můžete připravit celou řadu dalších věcí. Vůně a chuť bezových květů je neodolatelná.

Ingredience:

15 květů bezu
750ml vody
4 citróny 
1 kg cukru

Postup:

Květy omyjeme pod vodou, zalijeme teplou vodou, přidáme citróny a necháme přes noc vylouhovat. Ráno rukou vymačkáme květy a přecedíme. Přidáme cukr a na mírném ohni vaříme hoďku až dvě, podle toho jak hustý sirup chcete mít. 
Sirup potom přecedíme ještě i přes plátýnko, aby v něm nezůstali žádné nečistoty. Plníme do vyvařených sklenic. Zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru, necháme vychladnout a skladujeme v chladu.

Jestli se vám tento recept líbil, dejte prosím "like", abyste mohli dostávat pravidelně informace o nových receptech. A odebírejte Jídlujeme i na youtube zde

Pozn. Myslím, že je lepší vařit sirup co nejméně, přeci jen si tak uchová víc vitamínů a léčivých látek. Chuťově je naprosto báječný. Nebojte se klidně přidat ještě víc citrónu, zvýrazní chuť. Ale záleží na vás jakou chuť preferujete. Pokud byste tuto směs vařili ještě další dvě hodiny(nebo víc), vznikne vám bezinkový med. Celé to má ale jedno mínus, které vám nechci zamlčet a to v mém případě byli mravenci, které jsem si spolu s květy domu přinesla a nebylo jich málo :) Ale už jsou pryč...

Žádné komentáře:

Okomentovat