středa 25. června 2014

Buchta z celého máku a bez vajec

Jednou jsem si koupila celý mák, že si ho namelu doma v robotu ... ale nepodařilo se mi to. Tolik housek taky neupeču, a tak jsem hledala co s ním. Tuhle buchtu má Tom moc rád (jen ji nesmím přesladit :D 

Ingredience:

1 hrnek celého máku
1 hrnek celozrnné mouky
1 hrnek třtinového cukru (to když dám, tak je to dooost sladké, takže dávám spíš 1/2 hrnku)
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1-2 hrnky mléka (záleží na tom kolik dáte cukru a jaká bude mouka)
oříšky, sušené ovoce

Postup:

Mák zalijeme jedním hrnkem mléka a necháme hodinu stranou. Smícháme mouku, cukry a prášek do pečiva, zalijeme mlékem s mákem a promícháme. Pokud je potřeba přidáme další mléko, aby vzniklo hladké těsto, které půjde dobře nalít do formy. Formu vymažeme a vysypeme moukou, kokosem nebo třtinovým cukrem. Do těsta podle chuti můžete přidat ještě oříšky, hrozinky nebo jiné sušené ovoce. Pečte 45min na 170°C.

Jestli se vám tento recept líbil, dejte prosím "like", abyste mohli dostávat pravidelně informace o nových receptech. A odebírejte Jídlujeme i na youtube zde.

Pozn. : Buchtu můžete udělat i z polohrubé mouky. Jeden hrnek cukru je opravdu hodně ;) Takže klidně uberte. Sušené meruňky jsou úžasné. Hrozinky je dobré si dopředu namočit. Celý mák je příjemný na skus, díky namočení není tvrdý, ale vytváří hezkou strukturu a dává krásně makovou chuť.  


2 komentáře:

  1. Tak tuhle buchtu jsem dneska měla - a byla výborná! Děkuju, Dádo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Aničko :) těším se v září, že vám v Pardubicích zas něco uvařím a upeču ;)

      Vymazat