neděle 11. května 2014

Hummus


Je mi záhadou proč jsme si v Čechách toto slovo vybrali pro označení něčeho velmi nedobrého až odporného. Protože hummus jako cizrnová pomazánka, je naprosto báječný, zdravý a má řadu využití. Já ho dneska připravovala i jedla poprvé a jsem nadšená. Takže pokud už máte hotovou tahini pastu, tak určitě neváhejte tento recept taky zkusit. 

Ingredience:

100g sušené cizrny ( můžete použít i "hotovou" v plechovce )
2 lžíce tahini-sezamová pasta ( návod na její rychlou přípravu je ZDE )
2 lžíce olivového oleje
2 stonky koriandru
2 lžíce citronové šťávy
1 stroužek česneku
sůl
pepř
mletá paprika

Postup:

Cizrnu si přes noc namočíme a potom uvaříme do měkka. Slijeme, ale část vody si dáme stranou ( 4-5 lžic). Do cizrny přidáme tahini, olej, koriandr, česnek, šťávu, sůl a pepř a mixujeme. Po chvilce přidáme část tekutiny a mixujeme dohladka ( popř. přidáváme tekutinu, abychom pomazánku zředili). Na závěr ji můžeme posypat mletou paprikou a přidat pár kapek oleje. Skvěle si na ní pochutnáte s s Pita chlebem (recept ZDE)







2 komentáře: